Limassol

Limassol

Tassos Papadopoulos building
  • Space Apps Limassol is over!

    Thank you all for the participation.

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 5 Απριλίου στη Λεμεσό, το NASA Space Apps Challenge, ο μεγαλύτερος διαγωνισμός ανάπτυξης διαστημικών εφαρμογών στον κόσμο. Η 2ήμερη διοργάνωση φιλοξενήθηκε στο Τεχνολογικό


    Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Σαββατοκύριακο 4-5 Απριλίου.   

     

    Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από ομάδα εθελοντών – φοιτητών του ΤΕΠΑΚ και εκπρόσωπο του Cyprus Space Exploration Organisation.

     

    H Cyta, μέσω του Κέντρου Καινοτομίας και Ανάπτυξης Ιδεών της ήταν ο στρατηγικός συνεργάτης του Space Apps Challenge Limassol 2015. 

     

    Η Λεμεσός ήταν η πρώτη πόλη παγκόσμια που φιλοξένησε το διαγωνισμό για το 2015, με άλλες 139 πόλεις να το διοργανώνουν αυτό το Σαββατοκύριακο, 11-12 Απριλίου. Υπενθυμίζουμε ότι το Space Apps Challenge διοργανώνεται κάθε χρόνο τα τελευταία 4 χρόνια και αποτελεί ένα κάλεσμα της NASA προς την παγκόσμια κοινότητα, για εξεύρεση λύσεων σε προβλήματα που αντιμετωπίζει με τις διαστημικές της αποστολές, μέσα από τη συνεργασία ανάμεσα σε ανθρώπους με διαφορετικά ερευνητικά ενδιαφέροντα. 

     

    https://2015.spaceappschallenge.org/location/limassol/  

     

    https://www.facebook.com/spaceappscy?fref=ts

     

    Το NASA Space Apps Challenge Limassol 2015 

     

    Ο διαγωνισμός της Λεμεσού συγκέντρωσε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ξεπερνώντας τις 100 εγγραφές. Συνολικά διαγωνίστηκαν 11 ομάδες, οι οποίες απαρτίζονταν από φοιτητές και ερευνητές με διαφορετικό ακαδημαϊκό υπόβαθρο, όπως η μηχανολογία, η ρομποτική, η ηλεκτρονική, η διοίκηση επιχειρήσεων, τα οικονομικά, αλλά και τους κλάδους των εικαστικών. Χαρακτηριστική ήταν και η συμμετοχή νεαρών μαθητών, εκ των οποίων μάλιστα ο ένας κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις, αποσπώντας τιμητική διάκριση από την κριτική
    επιτροπή, καθώς και το βραβείο People's Choice Award μέσω της ψηφοφορίας του κοινού.  

     

    Η κριτική επιτροπή απαρτιζόταν από σημαντικά άτομα του ακαδημαϊκού και ερευνητικού χώρου, με μεγάλη εμπειρία στην έρευνα Διαστήματος. Συγκεκριμένα, αποτελούνταν από τους Μάριο Φωτίου, Systems Engineering Manager for Future Missions της  Avanti PLC, Γιώργο Α. Δανό, Πρόεδρο του Cyprus Space Exploration Organisation και τους καθηγητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Σάββα Λοϊζου και Σάββα Χατζηχριστοφή, οι οποίοι κατέχουν μεγάλη ερευνητική πείρα σε ρομποτικά συστήματα.  

     

    Η κριτική επιτροπή ανέδειξε νικητές τις ομάδες Space Forester και Arachnobeea, ενώ το βραβείο του κοινού πήρε η ομάδα Chromosky. 

     

    Οι νικητές 

     

    Space Forester Team 

     

    Η ομάδα Space Forester κατέλαβε την 1η θέση στο διαγωνισμό, μετά από απόφαση της κριτικής επιτροπής.


    Η ομάδα ασχολήθηκε με τη δημιουργία μίας crowdsourcing εφαρμογής-παιχνιδιού, στην οποία ο χρήστης θα μπορεί να εισάγει την τοποθεσία και την έκταση μίας αποψιλωμένης περιοχής ή την παρουσία μίας πυρκαγιάς σε δάσος. Με αυτό τον τρόπο θα καταγράφονται ανά τον κόσμο, όλες οι εκτάσεις κατεστραμμένων δασών, για τις οποίες οι χρήστες της εφαρμογής θα ενημερώνονται αυτόματα στην κινητή συσκευή τους. Στη συνέχεια, οι χρήστες θα μπορούν να συμβάλλουν στην εικονική κατάσβεση της πυρκαγιάς και στην αναδάσωση της περιοχής, ενώ στην πορεία του παιχνιδιού θα λαμβάνουν bonus και δώρα, τα οποία θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν για να βελτιώσουν την κατάταξή τους. Τα έσοδα από την εφαρμογή-παιχνίδι, θα αξιοποιούνται για τη στήριξη Οργανισμών Οικολογίας και υπηρεσιών που ασχολούνται με τη διάσωση του περιβάλλοντος. 

     

    Arachnobeea  

     

    Η ομάδα Arachnobeea κατέλαβε τη 2η θέση του διαγωνισμού μετά από απόφαση των κριτών. Η συγκεκριμένη ομάδα ασχολήθηκε με την τροποποίηση ενός ελικοφόρου drone (quadcopter), ώστε να είναι σε θέση να μπορεί να προσαρτάται σε μεταλλικές κατασκευές, με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικών βραχιόνων, καθώς και να μπορεί να κινείται πάνω σε αυτές. Η συγκεκριμένη εφαρμογή θεωρείται ότι μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στους αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, αφού τα τροποποιημένα drones θα μπορούν να λειτουργούν σαν προσωπικοί βοηθοί των αστροναυτών-μηχανικών, τόσο κατά τη διάρκεια παραμονής τους εντός του σταθμού, όσο και κατά τη διενέργεια επισκευών στο


    εξωτερικό του. 

     

     

     

    Chromosky 

     

    Η ομάδα Chromosky απέσπασε τιμητική διάκριση από την κριτική επιτροπή, αλλά και το βραβείο People's Choice Award, μετά από τη ψηφοφορία του κοινού. Η συγκεκριμένη ομάδα έκλεψε τις εντυπώσεις για την καινοτομία στην εφαρμογή που δημιούργησαν, αλλά κυρίως για το νεαρό της ηλικίας ενός από τα 2 μέλη της ομάδας, ο οποίος ήταν και ο ιθύνων τους


    πίσω από την εφαρμογή.

    Η εφαρμογή τους αφορούσε τη δημιουργία μίας πλατφόρμας σύγκρισης του πραγματικού χρώματος του ουρανού με το θεωρητικό χρώμα, το οποίο αφορούσε την ιδανική σύσταση της ατμόσφαιρας, καθώς και την εξαγωγή στοιχείων για την ατμοσφαιρική ρύπανση σε εκείνη την περιοχή. Το λογισμικό τους χρησιμοποιούσε ένα μαθηματικό μοντέλο το οποίο μπορούσε να υπολογίσει το θεωρητικό χρώμα του ουρανού σύμφωνα με τη γεωγραφική θέση, το υψόμετρο και τη θέση του Ήλιου. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ανεβάσει φωτογραφία του πραγματικού χρώματος του ουρανού στην περιοχή, με τη χρήση της κινητής συσκευής του. Στη συνέχεια, το λογισμικό χρησιμοποιεί περίπλοκους αλγόριθμους για τη σύγκριση των 2 χρωμάτων και την εξαγωγή ενός δείκτη για την ατμοσφαιρική μόλυνση της περιοχής. 

     

    Οι νικήτριες ομάδες θα διαγωνιστούν στον διεθνή διαγωνισμό International Space Apps Challenge, εκπροσωπώντας την Κύπρο, με την ελπίδα ότι κυπριακό Space App θα μας κάνει για ακόμη μια φορά περήφανους. 

     

    Ο διαγωνισμός Space Apps Challenge Limassol 2015, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και απέσπασε τα καλύτερα σχόλια από τους διαγωνιζόμενους, αλλά και από όσους τον επισκέφθηκαν. Διοργανώθηκε για 3η συνεχόμενη χρονιά στην Κύπρο, γεγονός που φανερώνει ότι ο διαγωνισμός καθιερώνεται σιγά σιγά στις συνειδήσεις των φίλων της


    έρευνας και της εξερεύνησης του Διαστήματος στην Κύπρο.  

     

    Διοργανώσεις όπως το NASA Space Apps Challenge φανερώνουν το υψηλού επιπέδου ερευνητικό δυναμικό που υπάρχει στον τόπο μας. Είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τα ανήσυχα μυαλά του τόπου μας να εφαρμόσουν δημιουργικά τις δεξιοτεχνίες που διαθέτουν, για την επίλυση προβλημάτων που αφορούν στην εξερεύνηση του Διαστήματος. Μέσα από διαγωνισμούς όπως αυτός, αποδεικνύεται ότι η καινοτομία στην έρευνα και η ανάπτυξη μέσα από την τεχνολογία, επιτυγχάνονται μόνο όταν υπάρχει συνέργεια και ποικιλομορφία στην κριτική σκέψη των μονάδων που απαρτίζουν την ερευνητική ομάδα.        

     

     

     

          

     

    FAQs

    • Don I need to have team coming to the event?

      • No, you don’t, most of the participants find their teams in the ideas selection stage. 

    • Do I need to pay anything in order to participate?

      • No, our event is completely free, and all the meals referred on our program are sponsored so you basically won’t have to spend anything while in Space Apps Limassol!

    • Do I need to register on your website to participate?

      • Yes, you will have to register on our website in order to participate and create projects. Although registrations will be available during the event and in our receptions you will help us a lot if you do so before you come. 

    • How do I register for your event?

      • It is very easy, just follow this link, select our location, create an account and you are done! 

    • Do I need to know how to code or be an engineer to participate?

      • No you don’t need know how to code neither be an engineer in order to participate, you only need to be able to think creatively. 

    • If I don’t know how to code how am I going to create an app?

      • This event is not only about creating a mobile app or websites, the word “app” in the branding “International Space Apps Limassol” is referred to any applications either physical or not. If you for example are a mechanical engineer you can create a hardware solution etc. Even if you want to create an app or website and don’t know how we have partnered with proto.io that will help you create a prototype with no knowledge of programming!

    • I don’t have enough knowledge and I am afraid to come.

      • You don’t need to have any particular knowledge and don’t be afraid, the point of this event is to learn, have fun and collaborate! 

    • Will I get any certificate of participation from this event?

      • Yes, you will get a certificate of participation signed by NASA ACIO, Technology & Innovation.

    • Do I need to come at 8:30 sharp in order to take attend?

      • No, the registrations will be open all day, but the earlier you come, the more time you will have to work on a project.

    • Do I need to be in Space Apps to come in the Yuri’s night goodbye party?

      • No you don’t, the Yuri’s night party at Library bar is open to everyone, Space Apps attendees or not, Space Apps attendees will have some free drinks though. 

    If you have any more questions feel free to ask Giannis or send an email at [email protected]


    Projects Nominated for Global Judging

    Global Nominee #1

    Space Forester Game

    Global Nominee #2

    ArachnoBeeA

    People's choice

    ChromoSky

    Best Mission Concept

    ArachnoBeeA

    Resources


    Sponsors

    Tassos Papadopoulos buildingMap it
    Ifigeneias 2
    Themidos 4
    Limassol
    Cyprus
    Start


    End
    Giannis
    Giannis Papazoglou
    Email Giannis
  • The following projects were worked on at Limassol:

    • ArachnoBeeA

      Project Members from this location
      • Adrian Carlan
      • Dragan Colovic
      • Višnja Đurović
      • Isaakidis Marios
      • Aleksandar Bozic
      • Charalambos Leventis
      • Christos Antoniou
      • Iurii Fomenko

      Project aims to achieve to produce a drone with ability to work even in airless (or any other gas) environment and to be able to move around the facility in efficient and adaptable way. We plan to do this by having a hand like structure at the end of each of the limbs of drone. This way, drone... Visit Project

    • ChromoSky

      Project Members from this location
      • Roman Gerasimov
      • Antonios Papadopoulos

      Since our planet is surrounded by a layer of gases, the light we observe from the heavens differs from the light that is being radiated towards us from the Sun. The transformations underwent by light wavefronts as they penetrate the atmosphere strictly depend on the molecular geometry of the s... Visit Project

    • AstroHealth

      Project Members from this location
      • Kyriakos Frangeskos
      • Stelios Georgiou
      • adonis panagidis
      • Stelios Maimaris
      • Nicos Mouzouras

      .

      Visit Project

    • ODIN/eo

      Project Members from this location
      • George Lordos

      Orbital Deflection of Incoming Near earth objects

      Using Kerbal Space Program we will prove that we can catch, deflect, and reposition an asteroid.

      Visit Project

    • T-Drone

      Project Members from this location
      • giannakis papatheodorou
      • Andreas  Apostolou
      • Antreas Mesaritis
      • Georgios Mesaritis
      • pantelis christodoulou
      • Marios Varnava
      • ARISTIDES IOANNOU
      • Theodoros Danos

      The main purpose of this project is to collect data of different volcanoes around the globe. Furthermore pictures will be uploaded to mobile applications so that people can vote the picture and read some details regarding the volcano. This will be possible with the use of an autonomously drone... Visit Project

    • Surface radar reflector as a Venus atmosphere control (monitoring) technique

      Project Members from this location
      • Raphael Hasikos
      • Dmitri Vinitski
      • Simos Michael
      • Nicholas Demetriou
      • Michalis Charalambous

      Surface radar reflector as a Venus atmosphere control (monitoring) technique

      1. Mission objectives. The purpose of the proposed experiment is to acquire information on the key parameters of the surface layer of the Venus atmosphere, such as wind speed and direction, as well as te... Visit Project

    • cleanwater

      Project Members from this location
      • Eleni Proxenou
      • Stefanos Chrs

      Our project aims to improve the mapping of information regarding the water quality of our planet. Water quality mapping is a topic of critical importance, as it can reduce the current access limitations to drinking water in rural areas of the developing world and can also help scientists ident... Visit Project

    • F.A.Th.E.R

      Project Members from this location
      • George Haralambous
      • George Haralambous
      • Michalis Georgallas
      • Anastasis Kyriakou
      • Markos Takkas
      • Marios Simou
      • Christos Machattos

      Though our application might work on Earth, our main goal is to gather information about other planets (starting with Mars) so we can learn about the natural events on other planets.

      Visit Project

    • Medical kit Reloaders

      Project Members from this location
      • iakovos  nikolaou
      • kostas tsangaridis
      • Vasilis Lamprou

      We have been de-constructing medical equipment from the NASA medkit and re-designing it in modules, separating the parts that cannot be 3D printed (such as metal parts or needles) and working to produce the schematics for the parts that can be 3D-printed (such as the body of a syringe, and the... Visit Project

    • Space Forester Game

      Project Members from this location
      • Fotis Balaskas
      • Dimitra Isaakidou
      • Alexandros Hadjigeorgiou
      • Eleni Soteriou
      • Constantinos Koupepides
      • stylianos karydakis
      • Eleni Balaska

      Challenge: Forest Monitor Mapping

      Project name: Space Foresters

      Team

      Our team comes from different backgrounds, but we all share a common interest in making the earth a better place. That led us to an idea of creating an app that can monitor deforestation, the reason... Visit Project

    • Like A Glove

      Project Members from this location
      • Antreas Kouloumbris
      • George Plastiras
      • Panagiotis Makris

      Using bluetooth connection we managed to connect from an android phone to a personal computer and transmit real time sensor data. Specifically we used accelerometer data to derive gestures made by the user and determine what effect they would have on our computer system. Our main mode of op... Visit Project

Loading...
×
Loading...
×